Malajesd vár
Malajesd - Mălăieşti (Hunyad megye)


A vár a Hátszeg vidéki Malajesd falutól északra helyezkedik egy dombtetőn. A 17. században említik először, azonban figyelembe véve az itt végzett régészeti ásatások során előkerült leleteket, valamint, hogy legalább három építési fázison ment keresztül, feltételezhető, hogy még a 15. században épült. A vár egy négyzetes toronyból áll, amely jelenleg is közel 12 m magas. Négy szintre osztották, a bejárat a harmadik szintnek felel meg és a keleti oldalon található. Mivel minden oldalról megközelíthető teljes falgyűrűvel vették körül, amit helyenként támpillérekkel erősítettek. A 16. században négy bástyaszerű építménnyel egészítették ki a várfalat, hatékonyabbá téve a vár védelmét. Ezeket nem csak hadicélokra használták, hanem részben raktárként működtek, részben pedig laktak bennük.

Történtéről gyakorlatilag semmit sem tudunk. Malajesd falu 1453-ban szerepel először az írott forrásokban. Többnyire a szomszédos Felsőszálláspatakról származó kenéz családnak a birtokában volt, de más (rész)birtokosok is szóba jöhetnek mint építtetők: a Sztrigyszentgyörgyi, vingárti Geréb stb. családok.


Bibliográfia:

Anghel, Gheorghe. Fortificaţii medievale de piatră din secolele XIII-XVI (13-16. századi középkori kőerődítmények). Cluj-Napoca, 1986. 135-137.

Eskenasy, Victor - Adrian A. Rusu. Cetatea Mălăieşti şi cnezatul Sălăşului (sec. XIV-XVII) (A malajesdi vár és a felsőszálláspataki kenézség. 14-17. század). In: Anuarul Institutului de istorie şi arheologie Cluj-Napoca 25 (1982): 53-92.

Popa, Radu. Über die Burgen der Terra Hatzeg. In: Dacia 16 (1972): 243-269.

Rusu, Adrian Andrei. Die Burgen des Hatzeger Distrikts im 15. Jahrhundert. In: Castrum Bene 2 (1990): 258-267.


Lupescu Radu